Η κρυφή γοητεία του μηνύματος

Κριτική του Παντελή Απέργη στο βιβλίο : «Πάνος Καπώνης : ΚΥΒΟΣ» (*)

Εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων, Αθήνα 2011, σελ. 80.

 

(*) Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό POETIX # 5, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2011.

«Είναι γνωστή η εξαιρετική δραστικότητα της ποίησης στη συγκόμιση του μηνύματος μέσα σε λίγες γραμμές και σε λίγες λέξεις, ενώ τα εγχειρίδια, τα εργαλεία της φιλολογίας, της αισθητικής και της ποιητικής δεν καταφέρνουν με ανάλογη ένταση να μεταδώσουν το ρίγος, την φρίκη, το θάμβος, τον σπαραγμό ή τον πόνο που εκπέμπει το ίδιο το ποίημα – είτε είναι νεότροπο, παραδοσιακό, υπερρεαλιστικό ή ρομαντικό, όπως π. χ. του Λμαρτίνου, του Σέλεϋ ή του Βύρωνα. Το ποίημα, το δημιούργημα, η πρωτογενής παραγωγή, υπερέχει απέναντι σε κάθε θεωρητική διαπραγμάτευση.

Έτσι, εκτός από την επιλογή της τεχνοτροπίας ή της αφήγησης που θα υπηρετήσει ο δημιουτγός, καθώς και την προσπάθεια του κάθε ποιητή να ξαναγράψει την ιστορία των λέξεων καθ’ ολοκληρίαν και όχι μόνο ω’αλλάξει τους σημειολογικούς της ορίζοντες σήμερα, σε μια εποχή άκραίας διακινδύνευσης, οικονομικής, πολιτικής και υπαρξιακής, λόγω του ορατού αδιεξόδου, ένας τόνος αναστοχαστικός που διαπερνάται ολόκληρος κυρίως από ανατριχίλα ανιχνεύεται στα λογοτεχνικά κείμενα της εποχής, σε ποιητές παλαιότερων λογοτεχνικών γενεών. Αλλά μαζί με την ανατριχίλα, υπάρχει και ο ίλιγγος.

Ο Πάνος Καπώνης εκφράζει αυτό το διάπυρο κλίμα … Η συνέχεια στις σελίδες «Δημοσιεύσεις/βιβλιοκριτκές…»  

About Panos

O Πάνος Καπώνης γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαρτίου 1947. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα 1968 με δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά. * Βιοπορίζεται σήμερα ως έμμισθος Δικηγόρος. Δίδαξε στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Φαρμακευτικό Δίκαιο. * Μελέτες και άρθρα του, νομικού περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε έγκριτα νομικά και κλαδικά περιοδικά και λογοτεχνικά του έργα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Bιβλία του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. * Ήταν από τους ιδρυτές και Γεν. Γραμματέας του Λογοτεχνικού Σωματείου «Κοινωνία των (δε)κάτων» και παλαιότερα της Ενώσεως Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών «ΕΑΛ». * Συγγραφικό Έργο : Επτά (7) βιβλία ποίησης, δύο με πεζά & έξη επιστημονικά βιβλία από τα οποία τα 5 είναι πανεπιστημιακά συγγράμματα. Το 2017 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Βασίλη Χατζηιακώβου το πρώτο του μυθιστόρημα "Η ΥΒΡΙΣ".
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.